Proč je cibule dobrá pro naše tělo?

Cibule nepatří mezi naši nejoblíbenější zeleninu, to však neznamená, že ji nemáme jíst. I když po ní pláčeme, i když nám zapáchá a i když její chuť není zrovna nejpříjemnější, je to z jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, jaký existuje. Obsahuje nejen mnoho vitaminů, ale i tělu prospěšných látek. A víte, s čím nám pomáhá a jak nám pomáhá?

O cibuli se toho dočtete všude mnoho. Je důležité říct, že cibule se využívá hlavně v kuchyni, kdy se přidává do mnoha pokrmů. Nejčastěji se na ní smaží maso, přidává se taky do polévek nebo do sekané či karbanátků. Kromě toho ji můžeme využít v době, kdy nás píchne vosa nebo včela. Cibule nám z rány vysaje jed, tudíž nám noha neopuchne do obřích rozměrů.

To však není ani zdaleka to jediné, s čím nám cibule pomáhá. Pojďme si říct několik důvodů, proč je třeba jíst cibuli.

Zabraňuje obezitě, chrání nás před cukrovkou

Málokdo ví, že cibule omezuje vstřebávání tuků a cukrů. To znamená, že zabraňuje obezitě a cukrovce. Ovlivňuje do jisté míry hladinu krevního cukru. Sice nemůžeme říct, že bychom po cibuli zhubli, ale můžeme říct, že díky cibuli nikdy neztloustneme tak moc, abychom se stali obětí nepříjemné a čím dál častější obezity.

Cibule zvyšuje hustotu kostí

Mezi další důvody, proč bychom měli jíst cibuli, patří i to, že cibule zvyšuje hustotu kostí, což ocení především ženy po menopauze, které jsou náchylné k osteoporóze. Když si tyto ženy (a samozřejmě kdokoliv jiný) přidá cibuli do svého každodenního jídelníčku, sníží se tím riziko zlomenin. Kromě toho cibule prospívá i pojivovým tkáním, k nimž se řadí šlachy, chrupavky a vazy.

Prospívá srdíčku

Mimo jiné se v cibuli nachází i složky, které brání vytváření usazenin v cévách. Díky tomu, že se usazeniny v cévách nevytvářejí tak moc, jak je v dnešní době běžné, nedojde k jejich ucpávání, tudíž srdíčko může volně dýchat, nedostavuje se mrtvice ani srdeční záchvat. Cibule dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu, tudíž tím dojde ke zlepšení funkce buněčných membrán.

Nejen, že cibule snižuje hladinu špatného cholesterolu, ale na druhou stranu zvyšuje hladinu správného cholesterolu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *