Zázrak jménem hrách a jeho pozitivní účinky na zdraví
Už od dětství vždy slýcháme, jak musíme jíst luštěniny, jelikož jsou velmi zdravé. Jenže ne každému luštěniny chutnají. Pod pojmem luštěniny se skrývají mnohé druhy potravin. Jsou to fazole, hrách, čočka či cizrna. Zaměřme se nyní na hrách, který na své zahrádce každý rok pěstuje drtivá většina z nás.
Hrách jistě nemusíme nikomu představovat. Jedná se o drobné zelené kuličky rostoucí v zelených dlouhých luscích, které jsou velmi chutné. Děti je v dětství vyloupávají, mnohdy nám tento zvyk či zábava zůstane až do dospělosti. Hrách je známý už od pradávna. Už naši předkové dávali například před vánočními svátky hrách naklíčit. Právě tomuto říkali takzvaná pučálka. Právě napučený hrách je totiž doslovná spása pro naše zdraví. Je totiž obrovským zdrojem vitaminu C, který je známý tím, že posiluje náš imunitní systém, čímž dochází ke zvýšení odolnosti vůči mnohým nemocem a virům.
Samozřejmě v hrášku se nenachází jen vitamin C, ale také i enzymy, jež jsou taktéž tělu prospěšné. Díky obsaženým látkám hrách pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Prozraďme si to konkrétněji.
Hrách a lidské zdraví
Jak jsme zmínili, pojďme si pozitivní účinky zázračného hrachu, který si drtivá většina z nás pěstuje na své zahrádce, představit. Jedná se o unikátní zdroj minerálních látek, který podporuje vývin i tvorbu kostí. Doporučuje se konzumovat ve větším množství zejména v těhotenství nebo případně při kojení, ale také by ho v dostatečné míře měli jíst zejména sportovci nebo také fyzicky pracující lidé, kterým dodá veškerou energii a sílu.
Taktéž podporuje naše svaly a nervy, dokáže podpořit tvorbu nervů u plodu v těhotenství, taktéž zahání ro
A co dál?
Kromě toho je hrášek unikátní v tom, že snižuje vysoký krevní tlak, taktéž zlepšuje stav ledvin, kterých bychom si měli vážit a cenit je, taktéž zahání slabost a pomáhá při rekonvalescenci po infarktu myokardu.