Kvašená zelenina jako studnice zdraví

Už jste někdy zkoušeli připravit si kvašenou zeleninu? Kvašená nebo také fermentovaná zelenina je způsob uskladnění, který je navíc zdraví prospěšný. Zatímco někteří lidé skladují zeleninu v chladu ve sklepě, jiní zeleninu fermentují. V prvním případě vám nikdo nezaručí, že zelenina přežije ve skvělé formě celou zimu. V druhém případě, tedy v případě fermentace zeleniny, zelenina vydrží klidně až do května! Navíc se v ní uchovají tělu prospěšné živiny, jako je vitamin C, B nebo K. Také zelenina neztratí ani minerální látky, jako je draslík, hořčík a fluor.  

Možná si právě nyní lámete hlavu nad tím, jak to udělat, aby zelenina zůstala výborná až do jara. Jelikož vám ji v minulých letech ohryzali myši při klasickém skladování ve sklepě, k tomuto způsobu skladování zeleniny jste trochu skeptičtí. Zkuste to proto s kvašením. Tímto způsobem chutně zachráníte nejen okurky nebo zelí, ale také ředkvičky nebo šťavnatá rajčata či červenou řepu.  

Kvašená zelenina pro zdraví 

O kvašené zelenině jste možná už slyšeli, ale zatím jste se ji nikdy nerozhodli vyzkoušet. To je velká chyba. Kvašená zelenina je totiž tělu prospěšná. Poděkují vám za ni především vaše střeva, kterým se trochu uleví. Také vám posílí imunitní systém, což je v současné době víc než potřeba. A kromě jiného podpoří i zdravou střevní mikroflóru a dojde k regeneraci jaterní tkáně.  

Na kvašení zeleniny tak opravdu není nic špatného, proto se do toho pusťte. Pamatujte, že je lepší volit tvrdší druhy zeleniny. A ještě vhodnější jsou takové druhy, které obsahují dostatek cukru. Jak jsme zmínili, nejvhodnějšími druhy zeleniny ke kvašení je červená řepa, zelí či ředkvičky. Klidně k nim přidejte i mrkev, cibuli, květák nebo brokolici. 

Recept na mléčná kvašená rajčata 

Urodilo se vám letos mnoho rajčat? Nebo patří rajčata k vašim nejoblíbenějším druhům zeleniny? Co vyzkoušet recept na kvašená rajčata? Nebudete k tomu potřebovat nic víc, než jen menší tvrdá a ne úplně zralá rajčata. Dále česnek, celý pepř, sůl a listy višní nebo rybízu. A jaký je postup?  

Stačí si připravit sedmiprocentní solný roztok, který nechte vychladnout. Během chladnutí si pořádně vyvařte sklenice i s víčky, které budete později rajčaty plnit. Poté si na dno sklenice dejte višňové a rybízové listy, k tomu dva stroužky česneku. Následovat bude vrstva rajčat a nezapomeňte přihodit pár kuliček celého pepře. Tento postup se opakuje až do doby, kdy nebude sklenice ze tří čtvrtin plná.  

Rajčata se poté dají kvasit do teplejší místnosti. Nezapomeňte, že při této několikadenní fázi kvašení musí zelenina dýchat. Zhruba po týdnu nádobu uložte do chladnější místnosti, jako je sklep nebo spíž.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *